مسجد الغَنَم

 مسجد الغَنَم
 
فاكهى از محلى در قرن مسقله ـ كه مصقله هم نوشته اند ـ یاد كرده و گفته است: مسقله محلى است كه رسول خدا(صلى الله علیه وآله) پس از فتح مكه در آنجا نشست و مسلمان شده هاى شهر مكه با آن حضرت بیعت كردند.(1)
 
ازرقى آنجا را مسجدى مى داند كه پیامبرخدا(صلى الله علیه وآله) پس از فتح مكه در آنجا با مردم بیعت كردند. این مسجد در محله قرن مسقله بوده است. وى مى افزاید: این مسجد در قسمت بالاى مكه، نزدیك سوق الغنم، در قرن مسقله بوده است.(2)
 
محقق كتاب اخبار مكه از ابن ظهیره نقل كرده است كه گفت: «وهذا المسجد لایعرف الآن».(3) اما همو در مورد دیگرى، در پاورقى نوشته است: سوق الغنم در قدیم، داخل وادى اى در شرق كوه الرقمتین قرار داشت و اكنون سوق الجودریه ـ یا بازار
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 
1 . فاكهى، اخبار مكه، ج 4، ص 137
 
2 . ازرقى، اخبار مكه، ج 2، ص 201
 
3 . همان.
 
ابوسفیان! ـ نام دارد. در آنجا مسجد كوچكى وجود دارد با نام مسجدالغنم كه بعید نمى نماید، این همان مسجدى باشد كه ازرقى از آن یاد كرد و گفت در محله قرن مسقله است.(1)
 
گفتنى است در ابتداى بازار مزبور، از سمت حرم به سمت بالا و دست چپ،
زاویه كوچكى حدود دوازده متر وجود داشته كه مصلّى بوده و حدود سالهاى 1374 یا 1375 تخریب و در جایش مغازه اى با نام «السریحى للخردوات و الهدایا» ساخته شده است. در جستجوى محدود ما، مسجد دیگرى در این منطقه شناخته نشد. شخصى از مغازده داران آن حدود مى گفت: نام این زاویه «زاویة الامام الطبرى» بوده است.
 
از این مسجد با عنوان «مسجد البیعه» هم یاد شده كه عبدالملك بن دهیش معتقد است این مسجد از میان رفته است. عاتق بن غیث بلادى متخصص تاریخ مكه به ما گفت: مسجدالبیعه یا مسجد الغَنَم همان است كه روبروى اداره تلفنخانه، پایین تر از پل حجُون است. او مى گفت قرن مصقله دقیقاً همانجاست. بدین ترتیب به طور دقیق نمى توان در باره محل این مسجد نظریه اى داد.

ستاد حج و زیارت صدا و اربعین صداو سیما-labbaik.ir-مسجد الغَنَم