مسجد الاجابه
این مسجد پایین تر از میدان معابده، در ابتداى شارع ابطح، در طریق مسجدالحرام و در ابتداى شارع الاجابه است. ادامه مسیر فعلى از سر شارع الاجابه، به ثنیه اذاخر مى رسد كه محل ورود رسول خدا(صلى الله علیه وآله) به مكه به هنگام فتح مكه در رمضان سال هشتم هجرت است. این ثنیّه، مُشْرف بر باغ خرمان بوده كه اكنون شهردارى مكه را در آنجا ساخته اند.
فاكهى در قرن دوم از این مسجد یاد كرده و مى گوید آن مسجد در آغازِ شعبى واقع شده كه در تاریخ به نام شعب آل قنفذ شناخته مى شود. این شعب در درون كوه العَیْر است. مسجد پیش گفته، باید در شمار چند مسجد كهن مكه شناخته شود كه نام هاى گونه گون مانند: مسجد آل قنفذ، مسجد الإجابه و مسجدالإستراحه داشته است.
فاكهى مى نویسد: در این شعب، خانه آل خَلَف بن عبدالله بن سائب بوده كه به آنها «آل عبدربة بن السائب» مى گویند و در مقابل قصر محمدبن سلیمان واقع است. نام دیگر آن «شعب اللئام» است و این شعب در دست چپ كسى است كه بالاى باغ خرمان بایستد و در این زمان خانه خَلَفیین از بنى مخزوم است. حضارمه (مردمان منسوب به حَضْرموت) هم در این شعب سكونت دارند. شعب مزبور به «شعب الخلفیین» نامور
است. در آنجا مسجدى است كه گفته مى شود رسول خدا(صلى الله علیه وآله) در آن نمازگزارده است.
از زهیربن قنفذ نقل شده است كه رسول خدا(صلى الله علیه وآله)، روز را در غار حِرا به سر مى برد و شب از حِرا پایین آمده، به ]محل[ مسجد مى رفت كه پشت خانه ابوعبیده بود و به شعب الخلفیین شهرت داشت. در این وقت خدیجه هم از مكه مى آمد و آنها در نزدیكى این شعب با یكدیگر بودند تا جدا شوند.(1)